Forskning i Sverige
Forskning kring bukspottkörtelcancer sker främst på Karolinska och Sahlgrenska men även på Akademiska, Lund, Umeå och Linköpings universitet.
Professorerna Peter Naredi och Jonas Nilsson
Sahlgrenska universitetssjukhuset
Utredning och behandling av bukspottkörtelcancer är ett samarbete mellan SU och flera kliniker, fr.a. kirurgkliniken, onkologkliniken, radiologi och patologi. Vi handlägger ett par hundra fall varje år och knappt etthundra patienter opereras för bukspottkörtelcancer varje år vid SU. Kliniska forskare bedriver experimentell forskning där några av de viktigaste projekten är: 1. Blodprover före, under och efter operation. 2. Cirkulerande cancerceller 3. Fritt cirkulerande DNA. 4. Specifika extracellulära vesikler (sk. exosomer).
Professor Matthias Löhr
Forskning koncentrerar omkring bukspottkörteln: genetiska orsaker i pankreatit, autoimmun pankreatit, och kliniska studier i pankreascancer. Löhr är också medlem av Center av Biovetenskap [LINK] och har grundläggande forskning pågående på labbet (PaCaRes). Det har att göra med bindvävnadsreaktion i pankreascancer, stellate celler, och TGF som påverkar sensibilitet av cellgift terapi. De har öäv etablerad en ny 3D modell av pankreascancer innehållande båda tumörceller och stromaceller.
Professor Karin Jirström
Professor Britt-Marie Karlsson
Akademiska sjukhuset i Uppsala
Professor Malin Sund
Umeå Universitet