Forskning i Sverige

Forskning i Sverige

Forskning kring bukspottkörtelcancer sker främst på Karolinska och Sahlgrenska men även på Akademiska, Lund, Umeå och Linköpings universitet. 


Professorerna Peter Naredi och Jonas NilssonSahlgrenska universitetssjukhusetUtredning och behandling av bukspottkörtelcancer är ett samarbete mellan SU och flera kliniker, fr.a. kirurgkliniken, onkologkliniken, radiologi och patologi. Vi handlägger ett par hundra fall varje år och knappt etthundra patienter opereras för bukspottkörtelcancer varje år vid SU. Kliniska forskare bedriver experimentell forskning där några av de viktigaste projekten är: 1. Blodprover före, under och efter operation. 2. Cirkulerande cancerceller 3. Fritt cirkulerande DNA. 4. Specifika extracellulära vesikler (sk. exosomer).
Professor Matthias Löhr


Karolinska Institutet
Forskning koncentrerar omkring bukspottkörteln: genetiska orsaker i pankreatit, autoimmun pankreatit, och kliniska studier i pankreascancer. Löhr är också medlem av Center av Biovetenskap [LINK] och har grundläggande forskning pågående på labbet (PaCaRes). Det har att göra med bindvävnadsreaktion i pankreascancer, stellate celler, och TGF som påverkar sensibilitet av cellgift terapi. De har öäv etablerad en ny 3D modell av pankreascancer innehållande båda tumörceller och stromaceller.Professor Karin Jirström


Lunds universitet


Vi vill bakbinda bukspottkörtelcancer
Professor Britt-Marie Karlsson


Akademiska sjukhuset i Uppsala


http://www.onkologiisverige.se/akademiska-utokar-studie-med-strombehandling-vid-bukspottkortelcancer/


 


Professor Malin Sund


Umeå Universitet


Cancer i bukspottkörteln måste upptäckas tidigareKontakta oss

Adress: Åsögatan 194, 11630 Stockholm
Email: kontakt@annelifonden.se
Telefon: 0739 – 25 69 67

Donationsuppgifter

Banköverföring: Handelsbanken 6118 – 809 607 018. Ange ditt namn som referens

Swish: 0739 25 69 67. Ange ANNELI som referens

Följ oss

Copyright © All Rights Reserved.